Mik azok a FODMAP-ok?
A FODMAP magyar jelentése: fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok (angolul fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols). Sokan először kikerekedett szemmel és a fejüket vakarva néznek erre a mozaikszóra, és jogosan merül fel a kérdés: pontosan mik ezek?
Röviden, A FODMAP-ok olyan fermentálható szénhidrátok, amelyek gyomor- és bélrendszeri panaszokat, például különböző emésztési zavarokat, többek között puffadást, gázokat és gyomorfájdalmat válthatnak ki, vagy súlyosbíthatják a már meglévő tüneteket az ezekre érzékeny embereknél. A FODMAP szénhidrátok az élelmiszerek széles körében, változó mennyiségben találhatók meg. Egyes élelmiszerek csak egy-egy fajtájukat tartalmazzák, míg mások többet.
A FODMAP-ok négy csoportja - Milyen ételeket kerüljünk?
A FODMAP-ok négy, emésztési panaszokat kiváltó csoportjának fő táplálékforrásai a következők:
Oligoszacharidok: Búza, rozs, hüvelyesek és különféle gyümölcsök és zöldségek, például fokhagyma és hagyma.
Diszacharidok: Tej, joghurt és lágy sajt. Az ezekben található fő szénhidrát a laktóz.
Monoszacharidok: Különféle magas cukortartalmú gyümölcsök, beleértve a fügét és a mangót, valamint édesítőszerek, például a méz és az agave nektár. Az ezekben található fő szénhidrát a fruktóz.
Poliolok: Bizonyos gyümölcsök és zöldségek, köztük a szeder és a licsi, valamint néhány alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, például a cukormentes rágógumikban lévők.
Mi az az alacsony FODMAP-diéta?
Klinikai vizsgálatok és betegek beszámolói szerint az alacsony FODMAP-tartalmú étrend jelentősen csökkentheti az emésztőrendszeri panaszok tüneteit. Ez annak köszönhető, hogy a diéta során a FODMAP szénhidrátok csökkentése a belekben alacsonyabb bélvíztartalmat és csökkent gáztermelést eredményez a mikrobiális fermentációból. Emellett előzetes tanulmányok szerint a bél mikrobiomját is előnyösen módosíthatja, ám ezzel kapcsolatban további vizsgálatok szükségesek.
Bár ez a diéta sokféleképpen alkalmazható, általában egy kezdeti korlátozási szakaszból áll, amelynek során az alacsony FODMAP-tartalmú élelmiszerek felváltják a mérsékelt vagy magas FODMAP-tartalmú élelmiszereket, majd ezt egy lehetőleg személyre szabott, szisztematikus, jól kidolgozott újrabevezetési folyamat követi, az egyes ételekkel szembeni tolerancia felmérésére.
Mit fogyaszthatunk az alacsony FODMAP-diéta során?
A többnyire biztonságosan fogyasztható ételek közé tartoznak a fehérjék, mint például a húsok és a tofu, egyes teljes kiőrlésű gabonák, a magvak, a legtöbb bogyós gyümölcs, különböző zöldségek, például a tökfélék és a gyökérzöldségek, fűszerek, illetve olajok, mint például a kókuszolaj vagy az olívaolaj. Utóbbi esetén remek választás lehet a Mannavita Prémium Extra Szűz Olívaolaj. A diéta során fogyasztható ételek pontos listája természetesen olyan egyéni tényezőktől is függ, mint például az egészségi állapot és a fennálló betegségek, a már ismert ételallergiák és intoleranciák, illetve a választott táplálkozási stílus.
Mik az alacsony FODMAP-étrend előnyei?
A helyesen alkalmazott FODMAP-diéták egyik legjelentősebb előnye az emésztőrendszer teljes egészségének javulása. Az IBS és más emésztőrendszert érintő betegségek tünetei egyénenként változhatnak, de legjellemzőbbek a puffadás, a gázok, a reflux, a hasmenés és a székrekedés. A sokak által figyelmen kívül hagyott gyomorfájdalom szintén az egyik leggyakoribb tünet, hiszen az IBS-ben szenvedők több mint 80%-át érinti.
Klinikai vizsgálatokkal igazolható, hogy mind a gyomorfájdalom, mind más tünetek jelentősen csökkennek az alacsony FODMAP-tartalmú étrend mellett, illetve az energiaszint és a hangulat is javulhat.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Személyreszabott tanácsért és étrendért forduljunk orvosunkhoz!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15948806/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25982757/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19124113/